TREI MUȘCHI DESPRE CARE NU ȘTIAI CĂ ÎȚI AFECTEAZĂ POSTURA

Îndreaptă spatele! Ești cocoșat/ă! Trage umerii în spate!

Acestea sunt expresii auzite frecvent de cei care nu au o postură corectă. Cel mai des sunt auzite de copii, fiindcă mamele lor folosesc mereu aceste sugestii, într-un efort de a le corecta postura (indiferent daca ei au 15 sau 50 de ani).

Dacă după această etapă de corecție verbală nu apare nici un efect, urmează o vizită la medic, care după eliminarea unor leziuni importante, indică ceea ce pare cel mai logic în astfel de situații: “ Trebuie să mergeți la o sala de sport ca să faceți exerciții pentru fortificarea musculaturii spatelui. Fiind slabă, aceasta nu au capacitatea de a susține umerii.”

Acest tip de analiză dă naștere unor probleme noi persoanei care suferă de un spate aplecat, deoarece cauza problemelor nu a fost analizată corect. Iată o varaintă corectă a ceea ce credem că se întâmplă în acest caz.

Trebuie să luăm în considerare mișchiul pectoral minor, o parte scurtă a bicepsului și mușchiul coracobrahial. Ce au acești trei mușchi în comun?

Mușchiul coracobrahial (stânga) și pectoral minor (dreapta)

În primul rând aceștia sunt situați în partea anterioară a corpului, iar în al doilea rând și cel mai important este că aceștia sunt incluși în procesul coracoid al scapulei. Acest lucru înseamnă că scurtarea unuia sau a tuturor celor trei mușchi va exercita o forță de proiecție a umărului înainte, ceea ce arată arată adevărata problemă care a cauzat vizita la medic.

Indicația unui program de consolidare a mușchilor spatelui fără a efectua un tratament pentru a întinde și relaxa cei trei mușchi care contribuie la proiecția spre interior al umerilor, poate duce la un conflict de tensiuni între mușchii spatelui și între cei trei mușchi menționați mai sus.

Este important de remarcat faptul că, în cele mai multe cazuri, atunci când umerii sunt proiectați înainte  sau în antepulsie, capul va avea de asemenea o tendință spre antepulsie după cum reiese în prima imagine de pe acestă pagină. Prin urmare este necesar să se evalueze mușchii gâtului, care pot contribui la această situație, printre care și mușchiul sternocleidomastoidian.

Pe baza acestei analize, tratamentul de corecție posturală trebuie să includă coloana, capul, gâtul, umerii, brațele, coloana dorsală și dacă este necesar, coloana lombară. Odată ce acest proces a fost inițiat, s-ar putea realiza un program complementar de întărire a mușchilor spatelui. Acesta se numește Pilates Medical și este cea mai eficientă tehnică terapeutică pentru abordarea acestui tip de situație.

Aceste tratamente trebuie să fie susținute prin munca de educare a pacientului. Acesta trebuie să își dezvolte o stare de “alertă posturală”, care să îi permită să fie mai conștient de starea corpului său, pentru a lua măsurile necesare care îi permit să corecteze postura în timp ce efectuează activitățile de zi cu zi. La urma urmei, mamele au dreptate când spun “Îndreaptă-te, ești cocoșat!”, doar că după aceste tratamente aceste sfaturi ar fi mai ușor de urmat.

Bicepsul și inserția porțiunii scurte în procesul coracoid

Astfel, rezultatele pozitive vor fi obținute atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Un alt aspect al posturii “aplecate” are de-a face cu personalitatea. Acest tip de postură este asociat cu o personalitate introvertită, timidă și liniștită; și uneori este legată de stima de sine scăzută la persoanele care au suferit de anumite tipuri de abuz fizic și verbal. Această poziție este adoptată ca un mecanism de apărare și protecție. În schimb, persoanele extrovertite și îndrăznețe au tendința de a avea o poziție militară.

Este important să țineți cont de toate aspectele care implică o modificare posturală. În acest fel, se pot lua măsurile necesare pentru a se asigura o recuperare eficientă.

Distribuie articolul:

Vezi toate articolele

începe un stil de viață
la superlativ!
Sună acum la telefon:

0773.993.780