PILATES CA METODĂ TERAPEUTICĂ ÎN FIZIOTERAPIE

Pilates este un sistem de antrenament fizic care lucrează atât corpul, cât și mintea. A fost fondat de Joseph Pilates acum aproximativ 100 de ani. Constă în execuția unor serii de exerciții specifice suave și izometrice (postură susținută) acompaniat de o respirație diafragmatică și un nivel ridicat de concentrare. Pilates a fost conceput cu scopul menținerii unei corp sănătos, având la bază 6 principii fundamentale:

  1. Centrul de energie: acesta se referă la centrul nostru de gravitație situat la nivel abdominal care mai este cunoscut și sub numele de “core”, care are la bază idea că un centru energetic puternic oferă stabilitate și eficacitate mișcărilor extremităților.
  2. Control: practicantul trebuie să aibă controlul asupra tuturor mișcărilor și/sau a exercițiilor efectuate.
  3. Concentrare: este indispensabilă în pilates, deoarece există multe variabile care trebuie luate în considerare în timpul execuției exercițiilor, cum ar fi postura, respirația și ritmul mișcării.
  4. Precizia: acest sistem ne demonstrează că nu contează numărul repetițiilor, ci postura corectă din timpul exercițiilor.
  5. Disocierea: este capacitatea de a mișca membrele și de a îndeplini sarcini complexe, în timp ce trunchiul rămâne stabil. Un alt exemplu constă în menținerea membrelor inferioare statice, în timp ce membrele superioare se mișcă în sens diferit.
  6. Respirația: în timpul exercițiilor este necesară o respirație adecvată care să însoțească mișcarea. În procesul de inspirație coastele trebuie deschise, pentru a permite o mișcare maximă a diafragmei și mărirea spațiului vertical al toracelui, iar în procesul expirației se activează planșeul pelvin. Respirația este importantă pentru stabilizarea toracelui, centurii scapulare, coloanei lombare și a pelvisul.

După mulți ani, pilates-ul a evoluat, iar această metodă, care are ca scop în primul rând fortificarea musculară, a început să fie studiată ca metodă în cadrul reabilitării fizice, primind denumirea de “pilates terapeutic” sau “pilates medical”. Pilatesul terapeutic respectă principiile de bază ale pilatesului tradițional și include chiar și exerciții care sunt specifice pilates-ului la saltea. Dar scopul principal al acestuia este recuperarea unor leziuni, plecând de la principiul că multe patologii sunt produsul unui dezechilibru muscular al aparatului locomotor.

Printr-o evaluare completă realizată de un fizioterapeut, se determină care sunt mușchii care generează instabilitate și în ce sector al corpului, pentru ca pe urmă exercițiile să fie dirijate spre acel sector, însă fără a neglija restul corpului.

Tratamentul fizioterapeutic care utilizează această metodă, folosește secvențe de exerciții. O persoană care practică pilates începe cu exerciții ușoare, iar treptat execută exerciții din ce în ce mai complexe. Exercițiile de pilates pot fi executate la saltea sau cu ajutorul unui aparat special ce se numește reformer.

Distribuie articolul:

Vezi toate articolele

începe un stil de viață
la superlativ!
Sună acum la telefon:

0773.993.780