GDS

Metoda lanțuri musculare și articulare GDS a fost numită astfel după fondatoarea sa Denys-Struyf Godelieve (GDS) si a fost studiată în perioada 1960-1970. Este o metoda globala de terapie printr-o abordare comportamentala de prevenire, tratament si intretinere, bazată pe intelegerea de “câmp predispus”. GDS numeste camp predispus caracteristicile care se gasesc într-o persoana, atât din punct de vedere biomecanic cât și comportamental, care ii va condiționa comportamentul gestual și poate predispune la anumite tipuri de boli si patologii, de la o durere de umar, pubalgia, incontinență urinară biomecanică, etc.

Cât de importantă este observarea gestului individului în metoda dezvoltată de doamna Denys-Struyf Godelive?

Godelieve spunea: “Metoda GDS implică cuvântul corp și pentru a se referi corpului, mușchii sunt organizati în familii, sunt lanțuri psiho-neuro-musculare, lanțuri myofasciale, care mișcă lanțurile articulare și care se reflectă în gesturile noastre”.

Denys-Struyf Godelive

GDS acorda importantă relației dintre forma segmentelor corpului, calitatea miscarilor si a gesturilor, precum si a aspectelor psiho-comportamentale ale individului. Deci, GDS analizeaza postura, deoarece studiind postura si limitarile sale, putem vedea miscarea pe care va tinde sa o faca o persoana.
Lanturile musculare, atunci când sunt suprasolicitate, vor bloca ritmicitatea sau adaptabilitatea fiziologica a corpului. Strategia generala de tratament va fi reechilibrarea: prin eliminarea restrictiilor corporale care sunt impuse de catre lanturile care sunt in exces si favorizarea activitati lanturilor blocate.

Care este tratamentul prin metoda GDS?

GDS urmareste nu numai o aliniere a diferitelor structuri ale corpului, dar, de asemenea, adaptabilitate si stabilitate, crearea de obiceiuri posturale.  GDS creaza obiceiuri posturale prin intermediul a trei  tipuri de sedinte, axate pe revenirea pacientului la posibilitatea de “gesturi corecte”, cu o secventa fiziologica de recrutare musculara: sedinte individuale, sedinte de grup si sedinte de intretinere.
Primele sedinte GDS sunt individuale, in care pacientul primeste un tratament manual cu scopul de a normaliza tensiunile si a identifica pozitii proprioceptive si exteroceptive cat mai stabile. Acest tratament este specific pentru fiecare pacient in functie de lantul cauzal si tipologia persoanei.

Apoi GDS propune sedinte de grup si exercitii supravegheate, care vizeaza acelasi obiectiv. In sedintele de grup se realizeaza activitati, posturi si exercitii care faciliteaza echilibrarea tuturor lanturilor musculare, sau a cel putin trei siruri de lanturi musculare. Aceste sedinte sunt efectuate cu grupuri de pacienti care s-au tratat cu sedinte individuale si care au tensiunile posturale si de miscare mult mai normalizate. Prin sedintele individuale si de grup, GDS propune o serie de auto-ingrijiri pentru mentinerea ameliorarii dobandite.

Recent, tocmai s-a finalizat o anchetă de cercetare despre tratamentul cu metoda GDS în centrele de asistență medicală primară din Madrid care a dat rezultate excelente și din cadrul căreia am facut parte și noi. Dacă cineva este interesat să afle rezultatul, il poate citi pe PubMed, cautând “Effectiveness of the Physical Therapy Godelive Denys-Struyf Method for Nonspecific Low Back Pain”

Studiul a fost realizat împreună cu FUNDATIA KOVACS, in prezent aceasta fiind principalul centru de cercetare al durerilor coloanei vertebrale din lume. (www.kovacs.org)

Distribuie articolul:

Vezi toate articolele

începe un stil de viață
la superlativ!
Sună acum la telefon:

0773.993.780